torstai 20. helmikuuta 2014

Jyväskylä aikoo lakkauttaa kaikki pienet koulut ja päiväkodit

Tässä muutama poiminta Ylen jutusta, jonka voit lukea kokonaan täältä. Kommentit blogin ylläpitäjien.

Ensimmäisenä lakkautuslistalla on Saakosken koulu, josta kaupunki on luopumassa jo tänä syksynä. Ensi vuonna vuorossa on Keljon koulu. Lopetusuhan alla on yhteensä kuusi pientä koulua.
  • Kuka haluaa rakentaa tontille, jonka lähellä ei ole mitään muita palveluita kuin marketit? Eikö Keski-Suomen museon lausunnolla ole todellakaan mitään arvoa?
Lähempänä vuotta 2025 on jo noin 300 oppilaspaikanvaje. Se edellyttää uuden yläkoulun rakentamista kantakaupungin alueelle.
  • Mitä jos korjattaisiin Keljon koulu? Samalla koulua voisi myös laajentaa. 
Opetusjohtaja Eino Leisimon mukaan uudessa linjaratkaisussa puhutaan yhteensä seitsemästä kouluyksiköstä.
- Jos kaikki suunnitelmat toteutetaan, niin vuonna 2020 pelkästään kiinteistömenot olisivat nykytasoon verrattuna noin 1,7 miljoonaa euroa pienemmät. Mutta se on pelkästään kiinteistöjen osuus, arvioi Leisimo. 
  • Onko lainkaan mietitty sitä, miten kiinteistömenoja saataisiin laskemaan? Kaupunkihan itse omistaa Tilapalvelut, jolle vuokraa maksetaan.
Kaavoituksen edetessä kaupunki investoi uusille alueille. Kaupunginosissa missä väestö tulee kymmenen vuoden aikana selvästi kasvamaan, rakennetaan uusia päiväkoti-koulu –yhdistelmiä.
  • Miksi näitä rahoja ei voi ohjata jo olemassa olevan Keljon koulun saneeraukseen ja laajentamiseen? Päiväkoti-koulu -yhdistelmällä on tarvetta myös Keljossa. Koulu on keskeisellä paikalla ja alueella on paljon lapsia jo nyt. Myös yliopisto laajenee Keljon koulua kohti.
Yksikköjen suurentuessa ja keskittyessä koulukuljetukset tulevat Eino Leisimon mukaan lisääntymään väkisinkin.
-Toisaalta mitä vähemmän meillä on kiinteistöjä ylläpidettävänä niin sen halvempaa se on. Jos opetusta pystytään tehostamaan muodostamalla hiukan suurempia yksiköitä, niin syntyy säästöä. Toisaalta sitten kolukuljetuksia on lisättävä, pohtii Leisimo. 
  • Ja toisaalta Jyväskylästä tulee tällä menolla niin epämiellyttävä paikka asua ja käydä koulua, että perheet muuttavat Etelä-Suomeen.
Tavoitteena on peruskorjata ja rakentaa uusia isompia päiväkoteja sekä lisätä yksityistä päivähoitoa.
  •  Niin ainakin luvataan nyt. Aivan niin kuin Keljon koulun peruskorjaus aikoinaan  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä ajatuksia kirjoitus herätti? Osallistu keskusteluun ja kerro blogista tutuillesi. Peliä ei ole vielä menetetty.