torstai 20. helmikuuta 2014

Pikakommentteja kouluverkkoselvitykseen

Äkillisesti luettuna päiväkoti- ja kouluverkkoselvitysluonnos ei tarjoa uutisia. Se kuitenkin osoittaa, ettei kaupungilla ole ollut pätevää suunnitelmaa Keljon koulun varalle - liekö muidenkaan? Hyvässä muistissa ovat äkilliset suunnanmuutokset, jotka saavat suhtautumaan päätöksentekoprosesseihin hieman oudoksuen

  • 2011 tehdyssä kouluverkkoselvityksessä Keljon koulun korjaaminen on katsottu tarpeelliseksi, sillä lähialueiden koulut ovat täynnä ja alueen väkiluku kasvaa hieman
  • 2013 Keljon koulua uhkaa lakkautus, koska kiinteistö on päässyt huonoon kuntoon
  • Oppilaiden arvellaan sijoittuvan Norssiin, Keltinmäkeen ja Tikkaan. Käy ilmi, että ahdasta ja täyttä on.
  • 2014 Keljon kouluun voi ilmoittautua ensimmäiselle luokalle
  • 2014 kouluverkkoselvitysluonnoksessa esitetään Keljon koulun sijoittumista Kilpiseen.

Siispä kouluverkkoselvitystyöryhmänkin mukaan Keljon koulu on ehdottoman tarpeellinen. (Kuka jossakin vaiheessa kuvitteli, ettei se olisi ja miksi? Kuka luuli, että 180 oppilasta voidaan noin vain ujuttaa naapurikouluihin?)

Onko Kilpinen vaihtoehto?

Seuraava kysymys onkin se, onko Kilpinen sijainniltaan turvallinen paikka Keljon lapsille.

Kouluverkkoselvityksessä kirjoitetaan:
 "Koulujen saavutettavuuden arvioidaan pysyvän lähes nykyisellään muutostoimenpiteiden myötä. Uudet kouluinvestoinnit sijoittuvat keskeisille väestönkasvun painopistealueille ja ovat uusien asuinalueiden kannalta pääosin hyvin saavutettavissa. 3 km säteellä alakoulusta asuu n. 90 % jyväkyläläisistä 7-12-vuotiaista nyt ja jatkossa. Alueellisesti tarkasteltuna muutokset voivat olla suurempia." 
Keljon koululaisten koulumatkoista on tehty selvitys v. 2001 kun koulua edellisen kerran uhkasi lakkauttaminen ja nyt jälleen 2013. Koulumatkaselvityksessä laskettiin, millaiseksi koulumatka muuttuisi jos Keljon oppilaat kulkisivat Kilpiseen. Koko koulumatkaselvitys on luettavissa täällä.

Koulumatka kasvaisi lähes jokaisella oppilaalla, keskimäärin 60%. Kilpiseen valtaosa oppilaista kulkisi Länsi-Päijänteentien kevyenliikenteen väylää pitkin. Liikenne on vilkasta, sillä väylä on pyöräilijöiden ja mopoilijoiden ahkerassa käytössä. Lisäksi osa oppilaista joutuisi ylittämään Länsi-Päijänteentien ja kadunylitykset lisääntyvät merkittävästi, kuten alemmasta kuviosta voi havaita. Reitti on varsinkin pienimmille koululaisille erittäin vaarallinen ja kaksi kilometirä kaupunkialueella on paljon.



Toinen seikka liittyy siihen, että Keski-Suomen museo suosittaa Keljon koulukiinteistön suojelemista ja säilyttämistä koulukäytössä. Mitä suunnitelmia kaupungilla on tontin ja kiinteistön suhteen, kun tämä koulu on jo toista kertaa lakkauttamisuhan alla?

Ilona L.

4 kommenttia:

  1. Uskomatonta on, että Keljonkankaalle esitetään pikavoittoa kasvavan oppilasmäärän vuoksi! Siis mikä olisi ollut esteenä ohjata markettien läheisyydessä asuvia Keljonkankaan koulua käyviä lapsia Keljon kouluun?
    Tässä nyt katsotaan, että enemmistöllä jyväskyläläislapsista olisi hyvä koulumatka, mutta samalla nauretaan päin naamaa niille 10% jolla ei sitä ole.
    Huomasitteko, ettei Ristonmaan päiväkotikaan ollut näillä listoilla?

    VastaaPoista
  2. Hyvä teksti! Kaupunki on ollut Keljon koulun suhteen todella linjaton. Luulisi virkamiehiä nolottavan, kun ovat antaneet hienon koulun mennä käyttökelvottomaan kuntoon. Toivottavasti mahdollisimman moni kuntalainen ilmaisee aiheesta mielipiteensä: https://www.otakantaa.fi/fi-FI/Selaa_hankkeita/Jyvaskylan_kaupungin_paivakoti-_ja_kouluverkko_2014-2025

    VastaaPoista
  3. Järkevintä olisi kunnostaa ja laajentaa Keljon koulua ja rakentaa samaan yhteyteen uusi päiväkoti.

    VastaaPoista
  4. Niin olisi, kun kerta Ristonmaan päiväkotikin odottaa remonttia

    VastaaPoista

Mitä ajatuksia kirjoitus herätti? Osallistu keskusteluun ja kerro blogista tutuillesi. Peliä ei ole vielä menetetty.