torstai 6. maaliskuuta 2014

Keljon kouluun ei sittenkään eppuluokkaa??!!

Kirjoitus www.otakantaa.fi-sivustolla:


Keljon koulun toiminta on siirtymässä Kilpisen koulun tiloihin ja siihen asti toiminta jatkuu Salmirannan väistötiloissa. Näin meille on kerrottu. Meille on myös kerrottu, että Keljoon/Salmirantaan sijoitetaan viime vuoden tapaan myös tulevat eppuluokkalaiset. 

Meille alueen vanhemmille tämä tieto ja lupaus on ollut huojennus suuren epäselvyyden keskellä. Koulun toiminta jatkuu, vaikka ympäristö vaihtuukin.

Sain kuitenkin juuri tietää Keljon koulun rehtorilta, että sivistystoimi on päättänyt, että Keljon kouluun ei sittenkään eppuluokkaa tule. Keljoon hakeneiden eppuluokkalaisten määrä (10 kpl) jäi niin pieneksi, joten uudet eput ohjataan alueen muihin kouluihin.

Tämä tarkoittaisi sitä, että lapsistani kaksi vanhinta jatkaa tutussa sosiaalisessa ympäristössä (Keljon koulu) ja nuorimmainen aloittaisi opinpolkunsa fyysisesti ja sosiaalisesti täysin uudessa ympäristössä. Lapseni eivät ole ainoa sisarusparvi, joita tämä sama kohtalo koskettaa. 

Useamman kerran Keljo-prosessin aikana on päättäjiltä kuultu vakuutteluja siitä, että Keljon koulun oppilaat, mukaanlukien tulevat, pidetään yhtenä joukkona. 

Olen ollut pettynyt kaupungin toimintaan Keljon koulun asiassa jo pitkään. Nyt olen ensimmäistä kertaa vihainen. Koulun ylläpito Keljossa on kaupungin mukaan ylivoimaisen kallista. Periaatteessa tämän voi vielä ymmärtää, jos hyväksyy sen tosiasian, että samalla potkitaan päähän syyttömiä lapsia. 

Sen sijaan näiden tulevien eppuluokkalaisten suhteen kaupunki on toimimassa tavalla, joka ylittää kaiken ymmärryksen. Todetaan kylmästi, että Keljoon ei ole riittävästi hakijoita, joten sinne ei eppuluokkaa tule. Uskallan väittää, että tulijoita olisi ollut enemmän, mikäli tieto siirrosta Kilpiseen olisi ollut vanhempien päätöstä helpottamassa. Vitkuttelu sai aikaan tilanteen, jossa vanhemmat ymmärrettävästi hakivat lapsiaan kouluihin, joiden toiminta on turvattu.

Kaupungin toimintatapa kuntalaisia kohtaan tässä asiassa osoittaa suurta välinpitämättömyyttä. Muutokset lienevät välttämättömiä, mutta niiden edellyttämien ratkaisujen aikaansaamiseksi käytetyt keinot ovat tällä kertaa erittäin kyseenalaisia.

Vähintä, mitä kaupunki voi tehdä, on tarjota lupaustensa mukaisesti mahdollisuus eppuluokan käymiseen myös Keljon koulussa. Se voi kylmän talousihmisen näkökulmasta olla liian kallista, mutta muuta moraalisesti kestävää ratkaisua ei asiassa ole.

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista on myös se, aiotaanko puuttumaan jäävää eppuluokkaa paikata Kilpiseen muutettaessa esim. lasten "pakkosiirroilla" eli siirtämällä Kilpiseen jo muualla koulunsa aloittaneita vai jätetäänkö aukko myös tuleviksi vuosiksi. Lisäksi eppujen puuttuminen vaikuttanee väistämättä opettajien työsuhteisiin ja Jälkkärin toimintaan.

    VastaaPoista
  2. Yksittäisten lasten kannalta tämä on kyllä traagista: yksi ikäryhmä kävisi koulunsa eri paikassa kuin naapuruston lapset ja sisarukset. Miltä tuntuu, kun toiset kävelevät yhdessä lähikouluun ja itse jatkaa matkaansa kauemmas? Ja koulukaveritkin asuvat kauempana?

    VastaaPoista

Mitä ajatuksia kirjoitus herätti? Osallistu keskusteluun ja kerro blogista tutuillesi. Peliä ei ole vielä menetetty.