tiistai 11. maaliskuuta 2014

Koululakkautukset pännivät. Perikato.

Vaikka Hitlerissä ei ole mitään hauskaa, emmekä rinnasta mitään natsihallintoon, kuten videosta käy ilmi, tavoittavat Hitlerin tunnelmat tappion koittaessa jotain myös omistamme. Työtä on tehty paljon ja sydämellä, ilman suuria vaikutuksia. Koska video käynnistyy joka kerta sivun latautuessa, eikä toimintoa saa pois päältä, videon upotus on poistettu. Katso video täältä.
Huomautus 15.3.2014
Video uutisoitiin myös Keskisuomalaisessa, mikä toi blogiin huikean määrän kävijöitä. Toistaiseksi ainoa kommentti uutisessa paheksuu videota seuraavanlaisesti:
"On todella mautonta "huumoria" tällaiset vertaukset. On tainnut jäädä tekijöiltä ja vanhempainneuvostoilta Hitler-tietous hataralle pohjalle. Sentään koulujen lakkautus/siirto ei vie miljoonia ihmishenkiä, eikös siellä päinvastoin pelasteta ihmishenkiä kaasuilta. En ymmärrä lainkaan, miksi tällaista sketsipropagandaa saa tehdä ja levittää näilläkin palstoilla. Ällöttää." 

Siispä muutama lisäkommentti asiasta on paikallaan
Kyseessä ei ole virallinen vanhempainneuvoston hyväksymä kannanotto, vaan blogissa julkaistaan erilaisia yksittäisten tekijöiden kirjoituksia, kannanottoja ja videoita.

Tekijän Hitler-tietoisuus on kunnossa, eikä missään tapauksessa ole tarkoitus väheksyä historiaa tai verrata koulujen lakkautuksia natsi-Saksaan. Kyseessä olevan Perikato-elokuvan kohtaus on saanut niin monta uutta elämää sosiaalisessa mediassa, että siitä on muodostunut ns. meemi eli internet-ilmiö. Kohtausta on sen tunnelatauksen takia käytetty ilmaisemaan turhautumista tai kiukkua vähäisemmistäkin asioista, esimerkiksi siitä, ettei euron juustohampurilaisia myydä öisin. Tässä tapauksessa sodan häviämisen tunnelmat kuvasivat nyt aika hyvin vanhempainneuvoston tunteita pitkän ja turhan taistelun jälkeen.

Ainakin netin ilmiöitä tuntevalle katsojalle kohtaus on pikemminkin osa tätä uudempaa ilmaisukulttuuria kuin historiallinen vertaus. Tekijä pyytää anteeksi liikkumistaan hyvän maun rajoilla, mutta iloitsee siitä, että ilmaisukeino on toiminut kuten oli tarkoituskin: tunteiden purkajana ja yleisön huomion herättäjänä tärkeän asian suhteen.

19 kommenttia:

  1. Tämä oli hyvä. Keljon prosessissa hymyä onnistuu herättämään vain sarkastinen huumori.

    VastaaPoista
  2. Hitler muuttaa Laukaaseen ja hyvä niin, mutta harvempi kouluverkko siellä vielä on, samoin nykykaupungin laidoilla. Keskustassa olisi ollut varaa tiivistää, nythän siihen ei taaskaan kajota lainkaan, vaikka lapsiperheet asuvat jo enimmäkseen ent. mlk:n alueella.

    VastaaPoista
  3. Tuo tilanne on yhtä huono myös muissa pikkukouluissa Jyväskylän alueella. Toivon todella, että näitä päätöksiä ei tehdä. Meilläpäin lapsille tulee n 1 tunnin koulumatka aamuin illoin. Eskarilaiset ja 1-2 pääsevät kotoa taksin kyydissä kouluun, mutta esim. saman perheen 3. luokkalaisen pitää kävellä 3-4 km valaisematonta, metsän reunastamaa ja pimeätä tietä isolle tielle, jotta pääsee bussin tms kyytiin. Oman kylän pikkukoulu on hyväkuntoinen, minkäänlaisia remonttitoimenpiteitä ei siihen tarvita vielä vuosiin, sisäilma on hyvä ja silti ollaan lakkauttamassa. Viime vuonna sivistyslautakunta lupasi pyhästi, että enää ei lakkauteta kyläkouluja. Olen Keljon koulun puolesta hengessä mukana, kun tilanne on samankaltainen kuin meillä täällä.

    VastaaPoista
  4. näistä asioista päättävien nimet ja naamat esille,jotta ihmiset voivat sylkeä silmille
    näitä k...päisiä virkamiehiä.Pahimpia pitäis vetää turpiin vastaantullessa.Virkamies/byrokraatti on veronmaksajan elätti, vai olisiko peräti loinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leisimo, Koivisto ja Andersson. Opetusjohtaja Leisimo on myöntänyt, että nämä kolme herraa ovat keskenään tehneet sen päätöksen, että Keljon koulu pudotetaan korjauslistalta. Jos koulu ei ole listalla, Tilapalvelut ei sitä korjaa, ja koulu menee niin huonoon kuntoon, että sieltä on pakko lähteä evakkoon. Juuri näin tapahtui Keljossa. Ja tässä ollaan nyt: vedotaan säästöihin, vaikka huonon päätöksen voisi vielä peruuttaa.

      Poista
  5. Eiköhän kustanneta talkoilla jonkinlainen 'Sivistys ja inhimillisyys in memoriam' taulu Keljon koulun seinään ja laitetaan mukaan jokaisen kauopunginvaltuutetun kuva sekä oikein kehystettynä sivistyslautakunta

    Syylliset esille, jotta jälkipolvet muistavat heidät ikuisesti, he ovat tästä vastuussa vaikka eivät itse mitään vastuuta kannakaan.. puhuvat vaan ja antavat virkamiesten pyörittää kuin pässiä narussa - onnettomia tunareita koko sakki

    VastaaPoista
  6. Terveisiä Andelle ja kumppaneille Irwinin laulun sanoin:

    Terveisiä per....ä yhteiskunnan luteet,
    prässihousut ja liituraitakuteet.
    Terveisiä per....ä hienostelijoille,
    kalkkiaivoille, kotikriitikoille.

    Suomi on teille tasapäille luotu,
    keulassa marssii keskiverto ruotu.
    Teillä on taito lipoa ja nuolla,
    ja mahtimiehinä kuolla.
    Teillä on taito olla samaa mieltä,
    viisaasti käyttää pyöreätä kieltä.
    Taipuisa ranka jatkaa kenokaulaa,
    ja taito kukkona laulaa.

    Terveisiä per...ä yhteiskunnan luteet,
    prässihousut ja liituraitakuteet.
    Terveisiä per....ä politiikot loiset,
    joita työllänsä elättävät toiset.

    Missä on valtaa, sieltä teitä löytää,
    konjakki täyttää korruptiopöytää.
    Koirana voitte tassuanne antaa,
    ja viisaan mainetta kantaa.
    Putkassa yksi oottaa linnamatkaa,
    hommia vielä ovelampi jatkaa.
    Päätänsä kansa ihmetellen raapii,
    kun herrat potteja kaapii.

    Terveisiä per....ä yhteiskunnan luteet,
    prässihousut ja liituraitakuteet.
    Terveisiä per....ä hienostelijoille,
    kalkkiaivoille, kotikriitikoille.

    Terveisiä per....ä yhteiskunnan luteet,
    prässihousut ja liituraitakuteet.
    Terveisiä per...ä politiikot loiset,
    joita työllänsä elättävät toiset.

    Terveisiä per....ä yhteiskunnan luteet,
    prässihousut ja liituraitakuteet.
    Terveisiä per....ä hienostelijoille,
    kalkkiaivoille, kotikriitikoille.

    Ja hatunnosto "perikadon" vuoropuheiden laatijalle, hienoa työtä =)

    VastaaPoista
  7. Tuntuu olevan tienoo melkoista takapajulaa. Ihan hyvä, jos saadaan edes lapset sieltä sivistyksen pariin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä Keljossa ja Ristonmaalla asuu työssäkäyviä paremmin palkattuja veronmaksajia, jotka sinunkin elämän spurgulähiössäsi maksaa. Teillä onkin hienot uudet koulut, jotta kunnanisien ei tarvitse katsella teitä ja lapsianne pyörimässä kaukana kodistanne.

      Poista
  8. Ylläpito pyytää pysymään kommentoinnissa asialinjalla, kuten tähän asti on tehty. Keljoa takapajulaksi haukkuvaa kehottaisin tutustumaan tähän blogiin tarkemmin. Myös Wikipedia voisi auttaa: "Keljo on myös väestöltään Jyväskylän rikkainta aluetta, keskitulot vuonna 2008 alueella olivat 26 508 euroa per henkilö, yli kaupungin keskiarvon 22 807 euroa. (Jyväskylän kaupunki)."Tätä ei voi päätellä alueen palveluiden kehittymisestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarkoitin takapajulalla sivistyksen takapajulaa. Mielestäni pitäisi puuttua muihinkin rienaaviin kommentteihin, jos tämän noin koette.
      Jaa, että olette ihan ”paremmin palkattuja veronmaksajia ”. Tämän siis pitäisi olla peruste koulun sijoittamiselle ja oikeutus toisten haukkumiselle? Koko blogi kaikkine rienauksineen vahvasti osoittaa, että tämä ”parempipalkkaisuus” on kääntäen verrannollinen sivistykseen. Taidatte hygieenisyydessänne pelätä, että lapsenne oman lintukotonne ulkopuolella joutuvat kohtaamaan erilaisuutta. Tätähän Hitlerkin pelkäsi ja pyrki tuhoamaan kaiken erilaisuuden.

      Poista
    2. Sinulla ei taida olla omia lapsia kun et tätä tuskaa ymmärrä. Tutustu koko blogiin alusta alkaen niin ehkä valkenee kokonaiskuva paremmin. Hitler huumori uppoaa toisiin ja toisiin ei.

      Poista
    3. Itselläni ei todellakaan ole perheessäni ”paremmin palkattujen veronmaksajien” lapsia. Ihan vaan tavallisen ”spurguperheen” lapsia minulle on, joille koulu ei kuitenkaan ole ollut ongelma. Ei myöskään erilaisuuden hyväksyminen. Eivät ole kokeneet kuitenkaan ongelmana ”paremmin palkattujen veronmaksajien” perheiden lapsiakaan. Että älä meitä pelkää.

      Poista
    4. "Tuntuu olevan tienoo melkoista takapajulaa. Ihan hyvä, jos saadaan edes lapset sieltä sivistyksen pariin."
      Saanko kysyä, miksi tulet tuollaisia kommentteja tänne Keljon koulun puolesta-blogiin esittämään? Mitä ajattelit saavuttavasi? Taitaa kyseessä olla ns. netti-trolli, jonka elämän suola on käydä kylvämässä riidan siemen eri keskusteluissa.

      Poista
    5. Itse olette lähteneet soitellen sotaan, rienausasenteella. On epäeettistä, että koulu lähtee tällaiseen. Minusta se ei mitään korkeampaa sivistystä edusta. Ilmeisesti tarkoitus on koulukasvattaa lapset samaan asenteeseen, siksi varmaan ihan hyvä, jos näkevät muutakin. Blogissa on muutenkin ollut alatyylistä tekstiä. Samantasoista huumoria kuulee joka kapakan nurkissa, että hyvin samalla tasolla siellä tunnutaan olevan. Raha, hyvinvointi ja toisten rienaaminen tuntuu olevan sen seutukunnan sivistyksen mittari.

      Poista
  9. Keljolaiset lähteneet taisteluun "Mein Kampf" kädessä. Mikäs tuon taisteluun lopputulos olikaan?

    VastaaPoista
  10. Kuntalaisilla lienee oikeus vaatia tasapuolista kohtelua itselleen ja lapsilleen sosioekonomisesta taustasta huolimatta. Minusta on toissijaista keskustella siitä, mikä on Keljon lasten vanhempien tulotaso. Olennaisempaa on se, että alueella asuu lapsia (tulohaitarin molemmista päistä), joilla on oikeus lähikouluun.

    Tässä blogissa on perusteltu erittäin hyvin se fakta, miksi Keljossa pitäisi olla alakoulu. Mikäli se poistetaan kouluverkosta, kärsivät asiasta alueen lapset. Tässä asiassa lasta tuskin kiinnostaa se, mikä tulotaso hänen vanhemmillaan on.

    Lisäksi tässä blogissa kritisoidaan minusta aiheellisesti kaupungin menettelytapoja säästötoimien osalta. Lapsilta säästäminen on väärin. Erityisen väärin se on silloin, kun päätöksien ainoa arvopohja muodostuu rahasta.

    On myös hyvä muistaa, että kaupungin säästötoimet eivät kohdistu vain Keljoon. Listalla on muitakin kouluja. Mikäli kaupungin toimintaa ei lainkaan kyseenalaisteta ja herätetä asiasta arvokeskustelua, on aiheellista uskoa, että lähikouluja tullaan tulevaisuudessa sulkemaan lisää.

    VastaaPoista
  11. Hitler-kortin voisi nyt ymmärtää niin kuin se on pelattu: ironisesti ja meko lailla jo irrallaan alkuperäisestä kontekstista.

    Ja jos jonkun medialukutaito kaipaa hiomista, niin väännetäänpä rautalangasta: video ei rinnasta kaupunkia natsihallintoon tai koulujen lakkauttamista holokaustiin, vaan koulujen puolesta taistelevien mielialan sodan häviämisen tunnelmiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rautalangasta vääntäminen on lukijoiden aliarvioimista. Katsoja tai kuulija itse päättää millaisen assosiaation hän muodostaa. On siellä todella outo suhtautuminen eri lailla ajatteleviin. Ja sanonpa, että mielialojaan voi kuvata fiksumminkin kuin Hitlerin kautta. Ihmettelen kovasti, että kouluyhteisö lähtee tuollaiseen mukaan.

      Poista

Mitä ajatuksia kirjoitus herätti? Osallistu keskusteluun ja kerro blogista tutuillesi. Peliä ei ole vielä menetetty.