keskiviikko 11. syyskuuta 2013

Mitä modulikoulut ovat?

Vanhempainyhdistys selvitteli modulikoulujen hintoja keväällä 2012. Ehdottamamme ratkaisu on peruskorjata Keljon vanha puoli ja rakentaa modulikoulu koulun tontille. Tässä tietoa Teijo-talojen koulurakennuksista:

Teijo-talot ovat täysin siirrettävissä olevia kouluja ja päiväkoteja, jotka valmistuvat 6-8 kuukaudessa tilauksesta. Mm. Pirkanmaalla on otettu käyttöön useita Teijo-talojen valmistamia päiväkoteja. Moduleista koostuva siirrettävä koulurakennus on oiva ratkaisu suurempien kaupunkien muuttuviin tilanteisiin, koska moduleita voi tarpeen mukaan siirtää koska vain paikasta toiseen. Mm. Kokkolan Koivuhaassa tilattiin moduleista koostuva rakennus saneerattavan koulun pihaan. Kun vanha koulu oli kunnostettu, modulit siirrettiin jo etukäteen suunniteltuun uuteen paikkaan, jossa niitä tarvittiin pysyvään käyttöön Siirrettävän koulurakennuksen hintaan kuuluu sen paikalle kuljetus (ja myös poiskuljetus, jos rakennus ostamisen sijaan vuokrataan 5-10-vuoden leasing-sopimuksella).

Rakennus on paikalle tuotaessa täysin valmis sähkö- ja vesijohtovetoineen, vessoineen, liitutauluineen ja luokkatilojen lavuaareineen ym. Kunnan tehtäväksi jää vain sorapatjan valmistaminen maapohjaan sekä sähkö-, vesi- ja viemäriliittymien paikalle vetäminen/liittäminen. Moduleiden luokat on suunniteltu 26:n oppilaan kokoisiksi. Moduleita voidaan käyttää joko ensisijaisina tai jo olemassa olevien koulujen lisätiloina. Esim. ruokala keittiöineen on mahdollisuus tilata moduleina täysin valmiina. Liikuntasalin osalta korkeus tulee toteutuksessa vastaan, jolloin sali soveltuu paremmin alaluokkien käyttöön. Hinta esim. 400 neliön (5 modulin) kokonaisuudelle on n. 700 000 + alv. (1800/neliö+alv).

Tyypillinen kokonaisuus sisältää 4 luokkatilaa, vessat ja opettajanhuonetiloja. Moduleita voi vuokrata myös leasing-sopimuksella, mikä on edullinen ja yleistyvä ratkaisu kunnille. ks. mm. http://yle.fi/uutiset/leasing-rahoitus_yleistyy_kuntien_hankkeissa/6348446

Teijo-talojen vuokrakohde on mahdollisuus lunastaa leasing-sopimuksen päättyessä. Rakennuksen kokonaishinta lyödään lukkoon heti vuokrasuhteen alussa ja vuokra-ajan päätyttyä rakennuksesta jää maksettavaksi vain osuus, joka on jäljellä alkuperäishinnasta korkojen jälkeen. Parakkikouluista Teijo-talot poikkeavat mm. siinä, että pohja on valmistettu teräsbetonista tuulettuvan alapohjan sijaan ja siirrettävät modulit täyttävät kaikki nykyaikaiset rakennusmääräykset. Modulit rakennetaan sisätiloissa ja näin vältytään tulevilta kosteus- ja homevaurioilta. Lattiavalun kosteuspitoisuuksia tarkkaillaan jatkuvasti rakentamisvaiheiden aikana ja nämä asiakirjat luovutetaan ostajalle rakennuksen luovutuksen mukana.

Videoesitys modulirakennuksesta: http://www.teijorent.fi/fi/kayttovalmis-rakennus-suoraan-tehtaalta-tilaajan-osoittamaan-paikkaan

6 kommenttia:

  1. Kuulemma Petäjävedellä on kokemusta tuollaisesta rakentamisesta, kirkonkylän päiväkoti tuotiin valmiina kahdessa palassa ja Kintauden kyläkoulua on laajennettu jo kahteen kertaan perinteistä ketterämmillä ja nopeammilla rakennusratkaisuilla.
    Kaupunki voisi käydä ottamassa oppia.

    VastaaPoista
  2. Minusta on kuvaavaa, että kaupunki ei ole edes alustavasti selvittänyt modulikoulua vaihtoehdoksi Keljoon. Palveluiden pitäisi olla lähellä ja modulikoulu tarjoaisi tähän edullisen vaihtoehdon. Mikäli kuntalaisia ajatellaan, pitäisi vaihtoehtoja edes pyrkiä selvittämään.

    VastaaPoista
  3. Olisiko se liian kova kolaus kaupungille ottaa mallia siitä, mikä toimii jossain muualla.. Oikeasti ihan mielettömän hyvä asia, jos Petäjävedellä on noista moduleista hyvä kokemuksia. Jotenkin noloa, ettei Keljon koulun kohdalla ole viralliselta taholta puhuttu mistään vaihtoehdoista.

    VastaaPoista
  4. Ilmeisesti kaupungin arkkitehdit eivät halua mitään tavallista ja toimivaa. Erikoisuudet vaan tuppaavat maksamaan.

    VastaaPoista
  5. Eikö joku päättäjistä sanonut, että Jyväskylän koulut ovat väärissä paikoissa. Moduulikouluilla vältyttäisiin tältäkin ongelmalta: väestöpohjan muuttuessa koulu olisi siirrettävissä sinne missä sille olisi käyttöä.

    VastaaPoista
  6. Moduulit on tulevaisuuden ratkaisu. Kosteusvaurion sattuessa koko kompleksi ei mene piloille vaan vaurioitunut osa voidaan vaihtaa. Koulun toiminta ei pysähdy, kenenkään ei tarvi lähteä väistökouluun.

    VastaaPoista

Mitä ajatuksia kirjoitus herätti? Osallistu keskusteluun ja kerro blogista tutuillesi. Peliä ei ole vielä menetetty.